Att tänka på innan markisköpet

Markiser kan vara pricken över i:et på många hus. Även om husets fasad är renoverad och tomten är väl omskött, kan det ändå kännas som om något saknas när huset betraktas utifrån. Ett par snygga markiser är påfallande ofta svaret på detta. Innan ett markisköp görs finns det dock vissa saker som kan vara bra att känna till. Här följer några tipsr

Mätningen

Det är inte ovanligt att kunder och butiker missförstår varandra vad gäller markisens mått. När ett markisföretag talar om måtten så menar de i princip alltid hela markisen. Det här inkluderar vikarmar och annan konstruktion, vars mått är bredare än duken.

När du beställer markiser och endast använder duken som mått, finns det en risk att du får en alldeles för smal markis, då markisföretaget räknar med att det måttet även innefattar konstruktionen.

Ska du eller företaget montera?

Nästan alla markisföretag erbjuder sina köpare montering av markisen med gällande garanti om markisen faller av, eller inte funkar som den ska. Att få markisen monterad kostar dock givetvis lite extra. Om du vill spara in på monteringskostnaderna och montera markisen själv, bör du vara säker på din förmåga. När du själv monterar upp markisen har du ju ingen garanti på arbetet.

Om du har köpt en markis med elmotor bör du inte ge dig på att installera den själv oavsett förmåga – om du inte är en behörig elektriker förstås.

Tänk på duken

Duken är den känsligaste delen av en markis och nästan alltid det som behöver bytas ut först. Orsaken till det här är framförallt föroreningar i luften. Vill du ha en duk som håller länge är det en god idé tt satsa på spinnfärgad väv, som är mest färgbeständig. Därtill är det en typ av fiber som står sig bra emot solens strålar.

Något annat som är bra att ha i åtanke är att ljusa dukar snabbt ser smutsiga ut än mörka. En smutsig duk går att rengöra (läs mer nedan), men det kräver onekligen att mer tid läggs på markiserna, något som många gärna undviker. Ska du köpa en dy duk brukar det kosta runt 300 kronor kvadratmetern och uppåt.

Var försiktig när du rengör

När du rengör en markisduk bör du inte använda några starka och frätande rengöringsmedel, då det kan förstöra vävens skyddande egenskaper. Använd istället en mjuk borste och ljummet vatten med tvållösning och gör arbetet för hand. Det är en bra idé att tvätta markisen i förebyggande syfte. När smutsen väl är synlig är det svårare att få bort.