Snabbtorkande lim

I allra flesta hem finns en låda med första-hjälpen saker. Det är allt mellan plåster till kylbalsam. De som jobbar med inredning vet att olyckor inte bara händer människor utan även möbler, tavlor och väggar. Av olika orsaker behöver lagning ske – och det snabbt. Därför har de ofta en förstahjälpen-låda till inredningen.

Många gånger räcker det med ett starkt och effektivt snabbtorkande lim. Dessa finns i flera olika utförande något beroende på vad som ska limmas. I val av lim är det några saker att tänka på:

  • Material

Kontrollera alltid att det material du tänkt limma kan hanteras av limmet. På förpackningen framgår alltid en mängd material där limmet kan användas. Framgår det inte så testa på en liten bit av materialet först för att se eventuella missfärgningar och resultat. Framförallt bör man kontrollera om limmet innehåller lösningsmedel då detta kan påverka plaster och lackade ytor. Ser man på utbudet av lim från Essve finns exempelvis stenlim, montagelim, trälim inne och trälim ute. Alla anpassade efter material och placering.

  • Storlek

Är det en liten keramikvas som gått sönder krävs enbart några droppar av kontaktlim. Limmets primära funktion är att hålla ihop figuren och någon större påfrestning blir det inte. Ska montering istället ske av större delar bör snabbtorkande lim i större förpackningar användas.

Om det är lim i tub kan fogspruta användas för att trycka ut limmet och applicera det korrekt. Ett smidigt verktyg som underlättar limmandet.

Tänk på att:

  • Rengör materialet som ska limmas först. Detta kan ske med diskmedel och vatten och är viktigt för att få bort fetthinnor och smuts. Se alltid till att materialet är helt torrt innan limning sedan påbörjas.
  • Planera limningen i förväg. När väl limmet appliceras så härdar det relativt snabbt. Det är viktigt att då direkt sätta appliceringen i press. Genom press skapas en hårdare fästning än annars. Press är alltså inte ett måste för att limmet ska hålla men skapar bättre resultat.