Flytta inredningen – med eller utan tillstånd?

2014-06-05 23.59.54När det kommer till en flytt är det framförallt två tjänster som anlitas. Den första är flyttstädning och det andra är själva flytten. Vid bägge fallen finns en rad olika företag att välja mellan och många tittar enbart på priset och väljer det företag som genomför tjänsten billigast. Men man bör jämföra lite mer noggrant än så. Det visar en undersökning som tv-programmet PLUS genomförde i början av 2015.

Enligt undersökningen var det nämligen ett flertal företag som erbjuder flyttstädning som även erbjuder sig att flytta bohaget. Detta är inget fel med det förutsatt att företagen har de tillstånd som krävs för att genomföra denna tjänst. Orsaken är att man behöver ha yrkestrafiktillstånd för att göra detta. Ett städföretag behöver inte generellt ha yrkestrafiktillstånd eftersom de kör till och från kunden. De fraktar inte kundens gods eller personer med deras bilar.

Men vid en flytt av hemmet sker detta och ett tillstånd behövs. Så PLUS tog slag i saken och undersökte hur många flyttfirmor (som även erbjuder flyttstädning) som verkligen har detta tillstånd. Det landade på att endast 3 av 21 företag hade det. De andra kör helt enkelt utan tillstånd och därmed gäller inte försäkringarna i samma utsträckning. Vill du flytta din heminredning till annat boende? Undvik då i regel företag som erbjuder både flyttstädning och flytt. Det behöver inte betyda att de inte har tillstånd men risken är stor.

I detta fall visar det sig alltså att det är bättre att anlita ett företag för flyttstädning och ett för flytten. Detta då risken att detta problem uppstår är betydligt mindre. Sen kan man ju även fundera över om ett företag kan vara proffs på ett flertal olika tjänster. Kanske är det bättre att anlita specifika företag för specifika uppdrag.

Se programmet från PLUS här