Gardiner

Gardiner har använts länge för att ge stämning till ett rum eller för att utestänga ljus. För flera hundra år sedan var tyg betydligt dyrare än nu och det var bara de som var förmögna som hade råd med gardiner. Numera är priset på tyg betydligt lägre och det gör att de flesta i Sverige har råd att köpa denna inredningsdetalj till hemmet. Fördelen med gardiner är att ofta kan de användas på många olika sätt för att åstadkomma olika saker med dem.
Ett sätt som gardiner kan användas på är som mörkläggningsgardiner. Gardinen eller tyget som används är då tjockt och mörkt för att förhindra att solens strålar tränger in i rummet. Mörkläggningsgardiner har vid sidan av plywoodskivor och tjock papp också använts för att förhindra ljus att synas utifrån. Under andra världskriget användes mörkläggningsgardiner i exempelvis England och Sverige för att förhindra att ljus syntes i fönstren och visade flygplanen var de skulle bomba.
Tyg absorberar ljud bättre än till exempel kala väggar, vilket gör att de fungerar utmärkt att använda i tomma rum för att minska ekon där. Det fungerar så att ljudvågorna istället för att fortsätta studsa mot de kala väggarna till viss del tas upp av gardinerna och leder till att det ekar mindre. Detsamma sker med alla typer av textiler och även med vissa andra typer av material. Det som kan vara positivt med gardiner är att de är relativt billiga och går lätt att sätta upp, samtidigt som de tar relativt lite plats och har potentialen att minska buller i form av ekon.
Den kanske främsta anledningen till att många använder gardiner kan vara att de ger en känsla av hemtrevnad. Gardiner kan göra att väggarna känns mindre kala och ge känslan av att man befinner sig i ett hem. Just för att de går att köpa i många färger och modeller kan en del tycka att de ger en personlig touch till hemmet och bidra till att man trivs bättre på en plats.