Inredningen kan bli onödigt dyr

Att svenskar handlar kläder, leksaker och inredning på Ellos eller Halens är vanligt. De är två av de största postorderföretagen i Sverige och favoritbutiker för många som älskar att shoppa online. Butikerna har överlag god kvalité och låga priser. En kombination som alltid uppskattas.

För de som inte har pengar för tillfället erbjuder företagen även privatlån. Lån på mindre summor som kan betalas tillbaka på några år. Det kan vara lockande men den som granskar villkoren ser snart att dessa företag är duktiga på kläder och inredning – men riktigt dåliga på lån.

Ellos kan lyftas fram som exempel. Här går det att låna 1000kr upp till 20.000kr. I jämförelse mot många andra privatlån så har de ett mycket litet spann som de erbjuder och det är tydligt att de vänder sig mot deras kunder – som inte har pengar för tillfället.

Amortering kan ske på 1-5 år vilket är ganska lämpligt för dessa summor.

Men när det kommer till räntan så sticker dessa lån ut rejält. Räntan på lånet hos Ellos är på närmare 30%. Det är extremt högt för privatlån.

I skrivandets stund går det (enligt jämförelsesidan Consector) att få privatlån med ränta ner till 2,85%. Det är få som får så extremt låg ränta men en räntesats mellan 5-10% är helt normal. Detta då förutsatt att man inte har betalningsanmärkning. Ellos ligger alltså mer än dubbelt så högt än standard.

Deras ränta kan jämföras mot GoodCash som har en årsränta kring 30%. Skillnaden mellan dessa bolag är att GoodCash erbjuder lån till de med betalningsanmärkning. Dessa lån brukar ha hög ränta eftersom banken tar högre risk. Men för att få ta lånet hos Ellos krävs att man inte har någon betalningsanmärkning.

För de som vill köpa inredning på lånade pengar är därmed det ett betydligt bättre alternativ att låna pengar hos ett större kreditbolag för att sedan ta pengarna och betala fakturan hos Ellos. Att låna av postorderjätten bör inte vara ett alternativ alls.