Kök

kök

Viktiga saker att tänka på vid inredning och planering av kök (Fakta: Artikeln 12 olika färdiga kök av Eva Lenitti)

Tänk helhet – Allt för många håller en fin och enhetlig stil i hela huset. Men väljer sedan att gå ifrån den när det kommer till kök och badrum. Det gör att helhetskänslan lätt faller något. Är det Shabby Chic som gäller så lyft upp det extra mycket i köket. Detsamma om det är japansk, kinesisk eller naturnära stil. Självklart ska det även speglas i köket.

Blankt eller matt? – Blanka ytor är extremt snyggt. Men de är inte helt lätta att hålla så blanka. Det räcker med några handavtryck för att det ska förstöra känslan. Är det en familj som ska ha köket är matt en klar rekommendation. Då kan barnen vara i köket utan att spåren ska bli allt för tydliga.

Ska det vara öppen planlösning? – Öppen planlösning är extremt populärt och något som förekommer i alla rum (bortsett från badrummet). Visst finns det flera fördelar. Men det ställer också lite högre krav. Den som har en dörr att stänga till köket kan låta det ”se ur hur som helst” där inne. Har man öppen planlösning kräver det att man har betydligt mer ordning och reda.

Hur vill du öppna allt? Knoppar, handtag eller kanske puchopen? Här handlar det både om funktion och estetik. Mycket handlar det om vilka som ska in i skåp och lådor. Vill man inte ha puchopener men undvika knopparna kan infasning som blir handtag.

Storlek på matförvaring – Det handlar då inte bara om vilken storlek du vill ha på kyl och frys utan även om hur mycket skafferier det ska finnas. Var och hur vill du förvara dina livsmedel?

Spisen: Gas, Glashäll eller annan lösning?