Köksbeslag

Behöver du nya beslag till köket? Det finns många olika typer av beslag, och vanliga utföranden att stöta på är till exempel mässing, rostfritt stål och aluminium (se bild via länken). Att köpa nya skåpsluckor till köket är ett beslut som kraftigt påverkar helhetskänslan – men beslagens påverkan är inte heller att underskatta. Lägg ner tid på att hitta köksbeslag du verkligen tycker om, annars finns en risk att du ångrar dig lite längre fram.

Olika material

Ett av de första besluten man ställs inför är valet av material. Som nämnt ovan är det mässing, rostfritt stål och aluminium relativt vanligt att stöta på. Trä är inte att förglömma, som även det är ett mycket populärt material när det kommer till kökshandtag. Trä kan se ut på många olika sätt, beroende på träslag och behandling, vilket gör det enkelt att hitta ett beslag som matchar ens behov.

Knoppar eller handtag?

Det här är givetvis främst en fråga om tycke och smak. Knoppar och handtag innebär inga större funktionella skillnader i praktiken, men ger dig ett större urval av beslag att välja mellan. Till exempel finns det ”knoppar” i läder (ett slags mellanting) som kan passa utmärkt i minimalistiska, stilrena hem.

 

Vidare finns fler indelningar av beslagen, till exempel skålhandtag, infällnadshandtag och profilhandtag. Det bästa är att bekanta sig med de olika typerna och se vad som passar en bäst, inte bara vad gäller det estetiska och funktionella – utan även det ekonomiska.

Färg

En annan faktor att ta in är givetvis färgen. Köper du ett handtag i mässing vet du att det är en guldig färg du kan förvänta dig – men ett handtag i aluminium innebär givetvis inte att det är grått eller silvrigt. Med färger på handtagen kan du skapa (eller utöka) ett redan existerande färgtema i köket. Låt knopparna och luckorna gå i kontrasterande färger, som sedan återkommer på andra platser i hemmet och i köket.