Låna till renoveringen – Se på alternativen

Ska köket renoveras eller badrummet få en ”make-over”? Du behöver då inte bara ta ställning till vilken inredning som ska väljas utan även hur renoveringen ska finansieras. Framförallt finns det två alternativ, bolånet eller privatlånet.

Inför en större renovering är det viktigt att göra upp en budget och planera hur mycket man är beredd att lägga på ombyggnationen. I detta läge får man även ställa olika finansieringslösningar mot varandra. Det handlar då inte enbart om var den lägsta räntan kan hittas.

Bolånet

Fördelen med att använda befintligt bolån (och höja detta) handlar om räntesatsen. Det finns ingen låneform som har så låg ränta som bolånet. I dagsläget kan man räkna med en rörlig ränta på ca 1,50 %. Men med låg belåningsgrad går det att få ännu lägre. Det ska ställas mot privatlån där räntor kring 4 – 8 % är betydligt vanligare.

Tips: Använd räntekartan – En karta över inrapporterade räntesatser från de som bor i samma omgivning som du. Det kan ge en vink om vilken ränta du borde få.

Privatlånet

Som nämns ovan är privatlånet betydligt dyrare än bolånet. Men privatlånet har sina unika fördelar. För det första krävs ingen säkerhet för lånet. Lånet kan därmed tecknas oavsett om du har din bostad fullt belånad eller kanske inte ens äger den.

För det andra finns inte något specifikt amorteringskrav. Amorteringstiden väljs helt efter eget önskemål (upp till 15 år) när lånet tecknas. Men självklart kan lånet ändå betalas av i förtid. Om man istället höjer bolånet finns risken att belåningsgraden övergår gränserna för när amorteringskravet automatiskt aktiveras.

I princip kan detta alltså innebära att du idag har ett bolån utan amorteringskrav. Det innebär därmed att du enbart behöver betala räntekostnaden varje månad. Men höjs lånet och belåningsgraden går över 50 % kan du behöva amortera hela lånet.

Vid höjning av ett bolån kan visserligen den höjda delen väljas läggas separat och därmed inte hamna inom ramen för det gamla bolånet. Men då måste amortering ske på 10 år – inte på 15 år som går att välja med privatlån.

Tips: Jämför renoveringslån här – En jämförelsesida gällande privatlån samt låneförmedlare som underlättar jämförelsen av räntor från upp till 30 banker på en och samma gång.