Rullgardiner

En mer funktionell och praktisk typ av gardiner än rullgardiner är svårt att hitta. De är enkla att dra ner och gör det därmed även enkelt att reglera ljusinsläppet till önskad nivå. I viss mån kommer det här till en kostnad av estetiken. Rullgardiner kan kanske inte anses vara lika vackra som ett par långa mörkläggningsgardiner i sammetsutförande, till exempel.

Men det är inte heller det som är syftet. Estetiken är knappast i fokus när det kommer till rullgardiner – snarare kan de kombineras med ett par tunnare (och vackrare) gardiner som hängs i en stång över fönstret. Med det sagt finns givetvis mer dekorativa rullgardiner också. Se till exempel bilden ovan som är tagen från GSW Rullgardiner.

Tips innan du ska köpa rullgardiner

Det första som man bör tänka på är att ha rätt mått. Mät ut vid fönstret och välj sedan en rullgardin med mått som täcker hela fönstret. Innan du mäter bör du bestämma dig för om du ska montera rullgardinen utanpå fönsteröppningen, eller i en nisch. Måtten skiljer sig naturligtvis åt beroende på vad du väljer.

Tips för estetiken: 

  • Om du väljer att montera rullgardinen utanpå fönsteröppningen, ser det i regel bättre ut om gardinen får överlappa fönstret med ungefär 5 cm på varje sida.
  • Kanske har du hört att det alltid finns ”lite extra gardintyg på röret” när du ska köpa rullgardiner? Påståendet i sig är inte falskt, men syftet med det extra tyget är inte att kunna dra ut rullgardinen i en utsträckning som överstiger måtten i produktbeskrivningen. Den lilla extra bit tyg som finns på röret är helt enkelt där för att tyget inte ska lossna när rullgardinen är utrullad till max. Att försöka komma undan billigare genom att köpa en mindre rullgardin är knappast något som lönar sig.
  • Som nämnt lite högre upp kan du med fördel kombinera mörkläggande rullgardiner med ett par vackrare, tunnare gardiner. De olika gardinerna har då två olika syften – rullgardinen mörklägger, medan de tunnare gardinerna står för att göra rummet vackrare.