Välja golv till badrummet

Badrummet är ett speciellt rum. Här krävs det att man tar särskilt stor hänsyn till fukt och väta, vilket gör att alla beslut kring material kräver lite extra eftertanke. Givetvis är det inte samma faktorer som påverkar val av golv i badrummet som i vardagsrummet. I ett badrum är det viktigt att golvplattorna är praktiska. Valet av material är inte något som bör förhastas när man ska renovera badrummet – det är en investering som kräver eftertanke.

Klinkers

Att kolla på klinkergolv när man ska renovera badrummet är mycket vanligt. Som du kan läsa mer om på sidan är det väldigt viktigt att golvet har en viss lutning på utvalda platser – annars kommer du få vattenansamlingar här och var på golvet.

Klinkers kan beskrivas som en tung och stabil form av kakel. De tål tyngd mycket väl och lämpar sig därför bra just som golv. Ytbeläggningen kan skilja sig en hel del mellan olika plattor – vissa är glansiga och blanka, medan andra är lite mer ojämna. Ju blankare plattorna är, desto lättare blir det att halka på dem när det är blött.

Stengolv

Ett annat relativt populärt val som badrumsgolv är sten. Sten finns i många olika slag och kan alltså se ut på många olika sätt, samtidigt som egenskaperna skiljer sig åt något. Något som är populärt är att ha marmorplattor som golv. Det är ett tidlöst material, som visserligen är ganska dyrt, men som står sig väl över åren. Andra populära stenslag i badrummet är granit, skiffer och kalksten.

Komposit

Komposit har inte funnits på marknaden särskilt länge, åtminstone inte om man jämför med de flesta andra golvtyper. Komposit består av stenmjöl som pressas ihop tillsammans med ett bindemedel under mycket hög värme. Det här materialet har framförallt två fördelar – pris och hållbarhet. Ytterligare en god egenskap är att de inte är särskilt underhållskrävande, jämfört med vanliga stengolv.