Välja luftfuktare – En guide

Med en luftfuktare skapas en behaglig inomhusmiljö – både för människor, djur och växter. Men det gäller att välja rätt för att resultat ska bli som önskat. På Luftfunktareguiden listas följande punkter att jämföra.

Area

Med area, eller räckvidd, menas hur stor yta som luftfuktaren kan hantera. Ska den exempelvis stå i ett litet kök på 12 kvadratmeter eller ett vardagsrum på 35 kvadratmeter. Själva funktionen är densamma men de större modeller kostar av förklarliga skäl mer.

De mindre modellerna är anpassade för att hantera luftfuktigheten i ett enda rum i hemmet. Dessa kan ställas på ett bord, på blombrädan eller en hylla. Det finns även betydligt större modeller, som ställs på golvet, som kan hantera större ytor. Men då går priset även upp rejält.

Ljud

En punkt som tydligt skiljer sig mellan olika modeller är dess ljudnivå. Även om de små modellerna inte har någon speciellt hög ljudnivå så kan det vara störande för de som är lättpåverkad av ljud. I en större jämförelse av luftfuktare anges att de mindre modellerna har en ljudnivå på 30 – 40 dB. Då 40 dB kan jämföras med det surr som en dator avger är det alltså inte så stora ljudnivåer.

Kom även ihåg att den ljudnivå som producenterna anger på produkterna inte alltid stämmer överens med hur användarna uppfattar produkternas ljudnivå. Är detta en viktig punkt finns därför en stor fördel att läsa kundrecensioner och välja en modell som får beröm för att vara extra tyst.

Timer och avstängning

De flesta modeller stängs automatiskt av vid två tillfällen. För det första stängs den av om vätskebehållaren är tom. För det andra stängs den av om den når önskad luftfuktighet. Detta på samma sätt som en termostat på ett element. När sedan nivån är för låg igen kommer den återaktiveras. Detta gör även att behållarens storlek avgör hur länge som modellen kan vara på innan vätska behöver fyllas på.

En funktion som däremot inte finns på alla modeller är timer. Välj själv när den ska aktiveras och påverka hemmaklimatet. Köps en modell utan timer går det ändå att nå liknande funktion. Detta genom att köpa en separat timer som modellen kopplas till.

Garanti

Hur lång garanti ingår? Var lämnas den in vid garantifrågor? Det kan exempelvis vara smart att köpa luftfuktaren av en känd elektronikkedja, eller lokal butik, istället för på marknad eller i en butik i en annan stad. Detta utifrån att det blir enklare om det skulle bli ett garantiärende.

Kostnad

Att kostnad presenteras sist i denna guide är ingen slump. Generellt gäller regeln att ”du får vad du betalar för”. De bättre modellerna har ett högre pris än de sämre. Se på ditt behov, utifrån punkterna ovan, läs recensioner och välj sedan modell utifrån det. Det är viss skillnad i pris – men det är större skillnad i kvalité och funktion.

Det som däremot bör undersökas är om det tillkommer extrakostnader utöver själv luftfuktaren. Det kan exempelvis finnas speciellt filter som kommer att behöva bytas med vissa intervall. I tider med hög elkostnad kan även elförbrukningen vara avgörande för dess totala kostnad över längre tid.