Så håller du rätt på kryddorna

Det finns generellt två sätt att sortera upp sina kryddor i köket, kaos eller ordning. För att hålla ordningen kan man välja några vägar att gå. Vi ger några råd på vägen.

Kryddhyllan vid spisen

Förr hade nästan alla kök en kryddhylla. En hylla som satt ovanför spisen och som var gjord för storleken på kryddburkarna. De stod stadigt där och genom att vrida dem med namnet utåt kunde man lätt se var de olika kryddorna stod. Enkelt och snyggt – men inte så vanligt idag.

Kryddhyllan ses nästan enbart i äldre hus och idag är det hos många ett minne blott.

Insats till kökslådan

Idag är det betydligt vanligare att kryddorna förvaras i kökslådor. För att de inte ska rulla omkring för mycket kös en enkel kryddinsats. Det är som ett vågigt plastinlägg som läggs först i lådan. Detta skapar långa vågor som delar in plastinlägget i ”kanaler”. Dessa passar utmärkt till kryddburkarna även om de något större eller mindre än de klassiska.

kryddinsats

Bild: Kryddinsats till kökslåda från Barahandtag.se

Kryddhylla för skåp

Ett metallsystem som sätts på insidan av en skåpsdörr och därmed skapar plats för kryddburkarna att stå mot dörrens insida. Detta går att likna med hur insidan på ett kylskåp är uppbyggt med smala hyllor och små kanter som håller sakerna på plats. Även här är det vanligt med vågig estetik. Men i detta fall är vågorna vågräta vilket gör att varje kryddburk står på sin plats även om det inte är speciellt många burkar på dörren.

Detta system fungerar utmärkt på dörrar till skåp där det inte finns hyllsystem som står ut för mycket. Man får tänka på att kryddsystemet gör att dörren blir något ”tjockare” och kan därmed komma allt för nära hyllsystemet inne i skåpet.