Så kan du liva upp ditt kök – fem tips

Köket är en viktig del av hemmet. De flest av oss spenderar helt enkelt mycket tid där. Inte bara för matlagning, men även för att äta och umgås med nära och kära. Att köket ser bra ut är alltså viktigt för de allra flesta. Är man lite missnöjd med sitt kök kan det dock vara svårt att veta hur man ska göra för att liva upp det. I den här texten bjuder vi på flera enkla tips – som inte behöver kosta skjortan. Vilket av dessa tips passar dig och ditt kök bäst?

1.      Måla om kaklet

Många har kakel i sitt kök. Att byta ut det är dock ett projekt som både tar tid, energi och pengar. Ett enklare sätt att liva upp kaklet kan vara att helt enkelt måla om det. Välj ut en kakelfärg som går bra ihop med resten av köket och sätt igång. Tänk dock på att kakelplattorna bör vara ordentligt rengjorda innan målningen påbörjas. Om du upplever att även fogarna behövs fräschas upp, finns det särskilda fogpennor för det.

2.      Byt ut underlägg, handdukar och grytvantar

Dessa textilier utgör en större del av köket än man tror. Att ha slitna, tråkiga och gamla textilier lite varstans i köket kan sänka hela helhetsintrycket. Således kan det vara på sin plats att byta ut dessa, om du känner att ditt kök behöver livas upp något. Välj gärna ut någon färg som går bra ihop med köket och matcha samtliga textilier med varandra. Glöm inte gardinerna!

3.      Byt ut knoppar och handtag

Precis som i fallet med textilierna, kan mindre detaljer, så som dörrknoppar och skåpshandtag, vara viktigt för helheten. På marknaden idag finns ett stort urval av knoppar och handtag i olika färger, former och till olika priser. Att hitta nya knoppar och handtag är alltså inte särskilt svårt – om du inte har svårt för att välja.

En fördel med det här tipset är att det är väldigt billigt, samtidigt som skillnaden blir markant. En knopp bör till exempel inte kosta mer än några tiotalskronor per styck, och kan dessutom hittas från ungefär en femma. Handtagen brukar kosta lite mer än så, men ligger normalt sett under 30 kronor per handtag.

4.      Sätt upp ett extra fönster

För dig som gillar design och vill ha ett snyggt moment i köket, kan det vara ett alternativ att sätta upp ett extra fönster – om det finns rum och läge för det. Det kan till exempel vara snyggt att sätta upp ett fönster mellan vardagsrummet och köket, så att den som lagar mat kan se gästerna och vice versa. Visserligen ett projekt som både kostar tid och pengar, men som kan vara värt det för den är intresserad av design i hemmet.

5.      Jobba med växter

Ett kök helt utan växter och ett kök där man jobbat mycket med blommor och grönska kan vara som natt och dag. Växter och blommor kan varieras i oändlighet vad gäller höjd, färger, former och utseende överlag. Dessutom kan man lägga krut på krukorna, som även dem finns i olika material, färger och former. Därtill är det trevligt för inomhusklimatet att ha växter. Det både doftar gott och ser trevligt ut.