Tips om rätt passepartout

Fotot är taget och du vill rama in det snyggt på väggen. Men vilken passepartout passar bäst. Vi kikar lite närmare på detta idag och helt lätt är det inte. Det första man bör tänka på är vad det är för motiv och hur detta ska presenteras. En oval passepartout är exempelvis bra för att lyfta fram porträtt och även för att skapa en äldre känsla på fotot. Den ovala ramen följer ansiktets form och passar därmed utmärkt för dessa objekt.

Väljer man istället en kvadratisk passepartout kan bilden egentligen vara vad som helst. Gärna något som ”sticker ut”. I och med att den är kvadratisk kan den upplevas som tydligare inramande än en rektangulär. Därmed kan motivet behöva lyftas fram något mer.


 

Reklam:   Badkarsblandare.nu – Badkarsblandare från en mängd kända märken


 

Rektangulära. Den form som passar de allra flesta motiv. Djur, människor, natur eller hus. Här är det inte svårt att få det att se snyggt ut. Välj med olika slags bred svart ram och storlek. Det är vad som avgör hur motivet kommer att upplevas.

Collage – Ett riktigt snyggt sätt att presentera ett flertal bilder. Eller varför inte skapa ett collage med en bild.  Det är effektfullt då man använder sig av ett enda foto men skapar en känsla av att man tagit samma foto flera gånger. Passar utmärkt på naturmotiv. Inte alls lika snyggt på personporträtt.